Rujan 25, 2023, 09:17:30 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
   Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: KAKO PRAVILNO KORISTITI TOPOGRAFSKU KARTU TERENA  (Posjeta: 10121 )
GROM
Bog i Batina foruma
Penzić Oposum
*****
Offline Offline

Postova: 803« : Srpanj 20, 2010, 10:00:18 »

Svi sudionici MILSIM susreta SKOK-8 "Elysium" dobiti će jedan primjerak topografske karte prilagođene i pojednostavljene za korištenje u airsoftu. Što trebate znati o karti kako biste je pravilno koristili. Dakle...

- MJERILO KARTE je 1:13000, što znači da je 1 cm na karti prenesen u stvarni teren zapravo 130 m.
- IZOHIPSE su na ovoj karti kombinacija punih i isprekidanih valovitih crta smeđe boje koje su iscrtane na cijeloj karti. Uz pomoć izohipsi određujete dali se nalazite iznad razine visine mora ili ispod razine visine mora. Što su izohipse više zgusnute i skupljene znači da ste na strmijem terenu. Ukoliko se izohipse šire znači da je teren sve niži tj manje strm. Dakle pratite i proučite izohipse terenu kako biste što bolje isplanirali svoju rutu kretanja i uštedjeli si nepotrebne probleme.
- POTOCI su na ovoj karti označeni tankim plavim isprekidanim crtama. Često potoke ili riječice možete koristiti kao jedan od vidljivih orijentira na terenu, no nemojte da Vas zbuni ukoliko potok na karti ne pronađete na pravom terenu, uzmite u obzir da se teren mijenja i da je potok presušio.
- PUTEVI i PROSJEKE su uređeni putevi ili raskrčeni šumski putevi koji su označeni na karti bijelom punom crtom sa zelenim rubovima. Situacija sa putevima može biti slična kao sa potocima, tj mogu zarasti i u stvarnosti biti drugačiji nego na vašoj karti.
- DIVLJI PUTEVI su na karti označeni tankim crnim isprekidanim crtama. DIVLJI PUTEVI su privremeni putevi koji se koriste povremeno i njihova pozicija u stvarnosti nije u pravilu točna stoga obratite pozornost.
- BOJE na karti označavaju pošumljeni teren (ZELENA) dok nepošumljeni teren označava BIJELA boja.
- OZNAKA PRUGE označava poziciju pružnog traka koji prolazi terenom. Označen je obliku lotrice crne boje koja prolazi po karti svojom punom dužinom kao i u stvarnosti.
- CRVENE DEBELE CRTE označavaju područje igre. Svako kretanje izvan zone igre je STROGO ZABRANJENO i igrači koji se zateknu prvi van navedene zone odlaze direktno u MASH. Ukoliko su zateknuti drugi put isti će biti trenutno isključeni iz igre.

KAKO OČITATI POZICIJU (KOORDINATE) SA KARTE??
- prvo je potrebno očitati vrijednost na gornjoj abecednoj ljestvici na doljnem vanjskom rubu karte (A-N) u odnosu na traženu točku/poziciju na terenu,
- zatim je potrebno očitati vrijednost brojčanoj ljestvici na ljevom vanjskom rubu karte (1-17) u odnosu na traženu točku/poziciju na terenu,
- nakon što ste odredili alfanumeričku vrijednost dobiti ćete širu točnost pozicije veličine kvadranta
- ukoliko želite veću preciznost potrebno je unutar kvadranta odrediti poziciju koju određujete na način da trenutni kvadrant podjelite na četiri manja kvadranta označena slovima A,B,C i D.
- konačna kratica pozicija bi na kraju bila sastavljena od dva slova i jednog broja, točnije npr CHARLIE 9 BRAVO - C9B.

Nakon što ste se upoznali sa cjelokupnim tekstom molim proučite kartu u prilogu koja će se koristiti tijekom susreta SKOK-8.

Unaprijed hvala!


« Zadnja izmjena: Ožujak 02, 2017, 08:05:39 TOMCAT » Evidentirano

"God save as everyone,
 We will burn inside the fires of a thousand suns,
 For sins of our hands, for sins of our toungs,
 For sins of our father, for sins of our young!"

 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ASK Oposum | Powered by SMF 1.1.13. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!