Rujan 25, 2023, 08:41:37 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
   Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: HASS PRAVILA  (Posjeta: 13692 )
TOMCAT
Bog i Batina foruma
Mali Oposum
*****
Offline Offline

Postova: 208« : Veljača 22, 2016, 12:33:32 »

PRAVILNIK HASS-a MORAJU POŠTIVATI SVE ČLANICE HASS-a, ALI  ISTIM SE MOGU KORISTITI SVI AIRSOFT IGRAČI, PRIJAVU PROTIV ČLANA KOJU PODNOSI NE ČLANICA/ČLAN ZAPRIMA SE U ISTOM OBLIKU KAKO JE NAVEDENO, HASS MOŽE ISKLJUČIVO IZMEĐU SVOJIH ČLANICA DONIJETI ODLUKU DA NEKI POJEDINAC/TIM/KLUB/ ČLAN TIMA ILI KLUBA NE BUDU POZVANI NA TRENINGE I SUSRETE U ORGANIZACIJI ČLANICE HASS-A PO IZDANOM RJEŠENJU , ČLANICA HASS-a NIJE DUŽNA OBRAZLAGATI IGRAČU ZAŠRO NIJE POŽELJAN NA NJIHOVOM SUSRETU ( osobna je stvar svakog organizatora susreta s kim želi igrati airsoft) ČLANICE HASS-a DUŽNE SU POŠTIVATI TU ODLUKU KAO I OSOBA/TIM/KLUB NEČLANICA KOJA JE PODNIJELA PRIJAVU, DOTIČNI KLUB/ TIM/POJEDINAC ILI ČLAN KLUBA / TIMA SE MOŽE INFORMIRATI O TOME, NEMA OBJAVE U JAVNOST AKO TO NE ZATRAŽE STRANE U POSTUPKU!!


PRAVILA HASS-a ( Hrvatskog airsoft saveza )


Čl. 1 - REDOSLIJED RADNJI PO DOLASKU NA SUSRET:

 st.1 ) prijava kluba/tima ili pojedinca (slobodnjaka) za susret,
 st.2 ) rješavanje administrativnih stavki i kotizacije, ako to na neki drugi način nije riješeno
 st.3 ) upoznavanje sa pravilima susreta (ukoliko ima dodatnih ograničenja u odnosu na pravila HASS-a), u suprotnom se smatra da je svaki
 pojedinac koji se prijavio na susret upoznat sa pravilima te da ih prihvaća samim dolaskom na susret,
 st.4 ) opremanje i priprema za susret,
 st.5 ) upoznavanje sa scenarijem,
 st.6 ) održavanje susreta,
 st.7 ) raspremanje opreme.
 
 ● Kazna za nepoštivanje redoslijeda radnji je isključivanje pojedinca sa susreta, te opomena klubu/timu, ukoliko je isti član nekog, u svrhu spriječavanja ponavljanja nepoštivanja pravila!
 
čl. 2.) Na susretima u organizaciji članica HASS-a mogu sudjelovati svi klubovi/timovi i pojedinci (slobodnjaci), osim ako sudjelovanje na susretu nije uvjetovano pozivnicom upućenom od strane organizatora, ili im on nije zabranio dolazak na susret te ako nemaju zabranu igranja od strane svoga kluba ili HASS-a. Organizator se nije dužan očitovati zbog odluke da nekom igraču nije dopušteno prisustvovanje na susretu.
 
Takva osoba se smatra nepoželjnom na susretu te će biti udaljena s istog uz pomoć redara/moderatora ili policije.

 čl. 3.) Na susretima u organizaciji članica HASS-a mogu sudjelovati svi klubovi/timovi i pojedinci (slobodnjaci), pod uvjetom da imaju napunjenih 18 godina.
 
čl. 4.) ZABRANJENO JE prije, tijekom ili nakon susreta isticanje bilo kakvog znakovlja ili uvjerenja temeljenih na političkoj, nacionalnoj, vjerskoj, navijačkoj osnovi ili bilo kojoj drugoj osnovi koja bi mogla uvrijediti ostale sudionike susreta. Oni sudionici koji se ne budu pridržavali navedenog biti će upozoreni od strane organizatora, te ukolko se ogluše na zahtjev organizatora biti će trenutno isključeni sa susreta.

 ČL 5.) OGLAŠAVANJE SUSRETA ZA ČLANICE HRVATSKOG AIRSOFT SAVEZA

st.1. Članice HASS-a oglašavaju svoje susrete u rubrici NAJAVA SUSRETA
st.2. Članicama HASS-a se na osnovu otvorene najave uvrštava susret u KALENDAR SUSRETA na način da je ime njihovog susreta označeno podebljanim slovima
st.3. Tema najave susreta članica HASS-a mora biti ZALJEPLJENA bez obzira na vrijeme održavanje susreta
st.4. Ukoliko je tema najave susreta članice HASS-a zaključana ista mora imati otvorenu temu za rasprave koja NIJE zaljepljena i koja je otključana za raspravu, osim u slučaju kada će autor teme otključati već najavljenu i zaljepljenu temu te dozvolit raspravu u istoj u periodu prije susreta.

st.5. FORMA najave susreta MORA sadržavati sljedeće informacije:

- datum održavanja susreta
- ime susreta
- mjesto održavanja susreta
- organizator susreta
- ako je tematski ili na pozivnice naznačiti
- Posebne napomene / pravila / organičenja: mid capovi, AMS, ammo limit i sl. ( ili ograniceno za 100ljudi, 24h, 48h,drescode )
- cijena kotizacije i broj računa za uplatu ili ako se plača na mjestu održavanja posebno naznačiti


ČL 6.) OGLAŠAVANJE SUSRETA ZA NE ČLANICE HRVATSKOG AIRSOFT SAVEZA

st.1. NE članice oglašavaju svoje susrete u rubrici NAJAVA SUSRETA
st.2. NE članicama se na osnovu otvorene najave uvrštava susret u KALENDAR SUSRETA običnim slovima bez posebnih oznaka, osim u slučaju ako je u tekućem mjesecu već najavljen susret ČLANICE, susret NE članice NEĆE biti uvršet u kalendar.
st.3. Tema najave susreta NE članica mora biti ZAKLJUČANA te je komentiranje i pisanje u istoj dozvoljeno isključivo autoru teme, a u iznimnim situacijama moderatorima ili administratorima ukoliko to od njih traži autor ili su na bilo koji način prekršena pravila foruma, Saveza ili zakon RH.


st. 4. FORMA najave susreta MORA sadržavati sljedeće informacije:

- datum održavanja susreta
- ime susreta
- mjesto održavanja susreta
- organizator susreta
- ako je tematski ili na pozivnice naznačiti
- Posebne napomene / pravila / organičenja: mid capovi, AMS, ammo limit i sl. ( ili ograniceno za 100ljudi, 24h, 48h,drescode )
- cijena kotizacije i broj računa za uplatu ili ako se plača na mjestu održavanja posebno naznačiti

st.5. Ukoliko je NE članica navela da se koristi vlastitim pravilima a ista su kopija ili su u značajnoj mjeri kopija pravila HASS-a ista ih ne smije predstavljati kao vlastita već mora naglasiti da se radi o pravilima HASS-a.
st.6. NE članica koja nije sigurna u pojedine segmente najave i smatra da bi dijelovi najave mogli biti u konfrontaciji sa politikom HASS-a dužna se prije objave posavjetovati sa upravljačkim tijelom Saveza.st.7.  OPČENITO:

- Sve teme iz NAJAVE SUSRETA a u kojima je od zadnjeg komentara prošlo više od 2 mjeseca, biti će prebačene u rubriku ARHIVA SUSRETA.
- Ukoliko se na isti datum poklopi susret članice Saveza i NE članice, susret članice ima prednost odnosno susret od NE članice nema pravo na objavu niti u NAJAVI niti u KALENDARU susreta.


ALKOHOL
čl. 7.  Tijekom održavanja susreta u organizaciji članica HASS-a  je zabranjeno konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića te  droga bilo koje vrste, kao i sudjelovanje na susretu u stanju smanjene uračunljivosti, koja može biti posljedica uzimanja lijekova koji nakon konzumacije zabranjuju upravljanje motornim vozilom ili sudjelovanje u vidno alkoholiziranom stanju.
Primječene nepravilnosti  prijavljujete organizatoru susreta.

st.1. svaki igrač koji uoči osobu koja konzumira akohol, drogu ili neka druga opojna sredstva  dužan je osobu prijaviti odmah po zaticanju organizatoru susreta,

st.2. svako insinuiranje nakon susreta da je netko bio u alkoholiziranom stanju bez prijave prema organizatoru prilikom samog događaja smatrat će se lažnom i zlonamjernom i rezultirat će disciplinskim postupkom pred skupštinom HASS-a te privremenim ili stalnim banom na forumu HASS-a.

 Prekršajna odredba članka 7
st.3 - Kazna za nepoštivanje ovog pravila je automatsko isključenje pojedinca sa susreta stalno ili do otrežnjenja i opomena klubu/timu kojem pripada ( odluka organizatora). Tom pojedincu se ujedno može izriči zabrana sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a u trajanju od jednog do šest mjeseci. Ukoliko pojedinac ponovi prekršaj, izriče mu se doživotna zabrana na sudjelovanju susreta u organizaciji članica HASS-a.
 
st.4 - Ukoliko pojedinac ne pripada niti jednom klubu/timu, pojedinac se automatski isključuje sa susreta stalno ili do otrežnjenja ( odluka organizatroa)  i izriče mu se zabrana sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a, sve dok ne postane član kluba/tima. Prekršaj se prenosi u novi klub/tim i pri ponavljanju prekršaja tom pojedincu se izriče doživotna zabrana sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a.


 
čl. 8.) Svaki sudionik susreta obavezno mora nositi zaštitne naočale od trenutka kada moderator/organizator najavi početak susreta do trenutka kada moderator/organizator ne proglasi kraj susreta. Čak i ukoliko ste se udaljili od mjesta borbe, dužni ste nositi naočale dok organizator svima ne da do znanja da je susret završen.
 

ZAŠTITNA OPREMA

OBAVEZNA ZAŠTITNA OPREMA SU ZAŠTITNE NAOČALE
- HASS ne odgovara za kvalitetu naočala sudionika airsoft susreta

PREPORUKA: Nositi zaštitne naočale od trenutka kada prvi pojedinac počne rukovanje replikom do trenutka kada posljednji pojedinac ne spremi repliku!
 
čl. 9.) Ukoliko vam se magle naočale, čučnite ili lezite, gledajte licem prema zemlji i te tek tada skinite i očistite naočale. Glava se ne podiže ukoliko zaštitne naočale nisu na očima!
 
 čl. 10.) Na susretu će biti označeno područje u kojem je dozvoljeno isprobavanje replika prije susreta te će svi sudionici biti upoznati s tim. Djelovanje replikama, prije početka susreta, na bilo kojem drugom mjestu osim predviđenog i označenog podliježe kažnjavanju.

 čl. 11. ) na susretima u organizaciji članica koriste se isključivo mid /low cap spremnici.
 
 Prekršajna odredba članka 8
st. 1 - Kazna za prvo nepoštivanje ovog pravila je opomena, a prilikom drugog nepoštivanja ovog pravila na istom susretu, kazna je automatsko isključenje sa susreta.

SNAGA REPLIKA
čl 12.) Na susretu je dozvoljeno korištenje: AEG-a, GBB-a, NBB-a, replike s HPA sustavom i spring replika. Maksimalna dozvoljena kinetička energija (BB-a) su (mjerenja sa gramažom BB-a koje korisnik koristi u replici i hopup-m ili rhop -m podešenim za igru):
 
st. 1 - replike automatskih pušaka, strojnica i pištolja:  do 1,49J (joula) – dozvoljeno odstupanje je do 1,56J;
st. 2 - replike puškostrojnica/strojnica lake i teške: do  1,88J (joula)
         - (minimalni dozvoljeni domet djelovanja je 15m) – dozvoljeno odstupanje je do 1,96J;

st.3 - Teške strojnice - (PKM, M60, M249/MK46, MG42/3, itd.).

AMMO LIMIT: Neograničeno streljiva, tj. koliko boxmag-ova imaš toliko koristiš, ammo pravilo mogu prilagođavati organizatori prema svojim potrebama.

  st. 4- Lake strojnice - (RPK, M27, L86 LSW, IAR itd.).

AMMO LIMIT:  1000 bb, pravilo dopunjavanja i ammo limit podložan promjenama od strane organizatora susreta.

Za teške i lake strojnice vrijedi pravilo do 1,88J (minimalni dozvoljeni domet djelovanja je 15 m.)
-  korištenje spremnika koji se koriste i RS-u, bez kučnih izrada
Za obje vrste strojnica zabrana je djelovanja unutar objekata

st. 5 - replike poluautomatskih snajperskih puškaka ( DMR )do 2,32J (joula)- (minimalni dozvoljeni domet djelovanja je 20m) – dozvoljeno odstupanje je do  
           2,42J
         - dozovljeno korištenje isključivo replika koje su i u stvarnosti DMR nikakve druge konverzije nisu dozvoljene AK/M4 isl.
         -Igrači koji imaju navedene konverzije repliku neće moći koristiti na susretu, replike ove snage mogu se isključivo koristit u poluautomatskom režimu paljme ,replika mora biti mehanički  
            onesposobljena za prebacivanje na automatski režim paljbe.
         - replike DMR-a koje nisu mehanički onesposobljene za prebacivanje na auto režim paljbe se neće moći koristi na susretu)

st. 6 - replike snajperskih repetirki (Bolt action snajperi): do 3,34J (joula) - (minimalni dozvoljeni domet djelovanja je 30m) – dozvoljeno odstupanje je do 3,46J;

st. 7 - uz replike snajperskih pušaka obavezni ste imati sidearm repliku
st. 8 - replika DMR i SNAJPERA mora imati na sebi montiranu optiku sa uvečanjem
 
 Prekršajne odredbe članka 12
 st. 9 - Kazna za korištenje replike čija je kinetička energija zrna (BB-a) veća od ovdje propisanog ograničenja, je zabrana sudjelovanja sa istom na dotičnom susretu. Repliku predaje na čuvanje organizatoru do završetka susreta. Organizator je dužan voditi brigu o povjerenoj mu replici za koju izdaje potvrdu igraču.

Kinetička energija (BB-a) utvrđuje se mjerenjem srednje kinetičke energije 5 uzastopnih zrna (BB-a).

SLUŽBENI KRONOMETARI HASS-a su: Xcortech X3200 MK1, MK2 i MK3
 
st. 10 - Kazna za korištenje replika na manjim udaljenostima od propisanih ovim Pravilnikom je, za prvi prekršaj, opomena. Za drugi prekršaj automatsko isključenje sa susreta, bez dugoročnih posljedica.

st. 11 - korištenje automatskog (rafalno ) moda pucanja  replike u zatvorenim prostorijam je dozvoljeno ako replike nemaju kinetičku energiju veću od 0,84J (joula), obavezna prijava takve replike organizatoru, ista se označuje na način i prema odluci organizatora.

UNUTAR I VAN OBJEKTA: Igrač koji se nalazi 2 metra od vanjskog zida objekta koji napada smatra se da je unutar objekta te ne smije dijelovati rafalnom paljbom prema protivniku. Udaljenost od 2 metra od vanjskog zida smatra se kao igra unutar objekta


ČL. 13. HLADNO ORUŽJE zabranjuje se nošenje hladnog oružja (npr.bodeži, kame, sablje, bajunete čl.5 st.5 zakona o oružju), ne zabranjuje se korištenje noževa i mačeta i sličnih alata, ali se zabranjuje njegova upotreba na način koji za posljedicu može imati ozljeđivanje ostalih sudionika susreta, tj. može se koristiti ISKLJUČIVO kao alat.  Svako rukovanje tim alatima koje za posljedicu ima ozljeđivanje sudionika susreta biti će prijavljeno nadležnim organima RH, te sankcionirano u skladu sa zakonima RH.


Sigurnost, transport replika i način nošenja odore
 
Čl. 14) prilikom dolaska i odlaska sa sureta/trening, replika nam mora biti zakočena (safe) te spremnik izvađen iz replike, ista mora biti transportirana u kutiji, torbi, ili u prtljažniku na način da ne može nikog ozlijediti niti izazvati neželjene reakcije tj. da nije vidljiva javnosti. (čl. 92., st. 16  izmjena i dopuna zakona o oružju NN 59/12)
 
 Čl. 15) zabranjeno je repliku davati osobi koja nije vična dotičnom oružju ili nije upoznata sa principima rada airsoft replike te pravilima sigurnosti korištenja iste.
 Čl. 16) replike isprobavate i provjeravate isključivo u prostoru koji je za to predvidio organizator
 Čl. 17) zabranjeno je dolaziti ili odlaziti sa airsoft događanja u kompletnoj vojnoj odori, dozvoljeno je koristiti ili kombinirati prilikom dolaska ili odlaska djelove odore s civilnom odječom.
 
čl. 18.) Eksplozivna sredstva su zabranjena!
 
 Iznimku od ovog pravila donosi isključivo organizator susreta u dogovoru sa zapovjednicima ostalih klubova/timova koji sudjeluju na susretu.
 Prekršajna odredba članka 14
 st. 1 Kazna za korištenje zabranjenih, ili neodobrenih, sredstava je automatsko isključenje sa susreta pojedinca i cijelog kluba/tima kojem pripada. Također se cijelom klubu/timu izriče zabrana sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a u trajanju od šest mjeseci.
 
 čl. 19.) Dozvoljene su dimne bombe, airsoft granate i mine (izbacuju BB-ove pomoću opruge ili plina, prah ili boju) sa certifikatom od proizvođača, no nikako suzavci ili drugi nadražljivci. Dimne bombe moraju biti date na uvid organizatoru susreta te mogu biti korištene uz njegovo odobrenje. Dozvoljeno je korištenje mina sa elektronskom signalizacijom aktivacije (svjetlosni ili zvučni signali aktivacije). Organizator odlučuje da li će se iste priznavati kao pogodak igrača.
 čl. 20.) Dozvoljeno je prisluškivanje radio-komunikacije ako drukčije ne odredi organizator airsoft susreta, nije dozvoljeno korištenje uređaja za ometanje iste. zabranjeno je prisluškivati radio komunikacijskih frekfencija koje koriste organizatori airsoft susreta.
 Prekršajna odredba čl.16
 st.1. kršenje odredbi čl. 12 može rezultirati isključenjem igrača sa susreta
 
čl. 21.) Scenarij je zamišljen da što točnije simulira ratnu situaciju, svaka nelogičnost, nedorečenost ili potreba za improvizacijom se mora kompenzirati prilagodbom nastaloj situaciji.
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2016, 12:35:18 TOMCAT » Evidentirano

IN HOC SIGNO VINCES!

TOMCAT
Bog i Batina foruma
Mali Oposum
*****
Offline Offline

Postova: 208« Odgovor #1 : Veljača 22, 2016, 12:34:04 »

Čl. 22.) POGODAK
 
Kada je igrač pogođen daje to do znanja glasno i što jasnije moguće kako bi izbjegao daljnje pogađanje. Igrač vadi crvenu maramu ili reflektirajući prsluk, bljeskalicu crvene boje po noći, koji stavlja na glavu/ tjelo da bude vidljivo, te se nakon „vremena iskrvarenja“ udaljava od mjesta akcije što brže može. Igrač ne smije nekim radnjama poput gestikuliranja ili pričanja utjecati na igru.
Ukoliko je igrač u liniji paljbe, pomiče se ( legne , čučne da nije u liniji paljbe) zabranjeno je pomicanje smjesta na kojem ste pogođeni. Zabranjeno je skrivati se iza pogođenog igrača ili koristiti ga kao štit.
 Ukoliko igra ne koristi medic pravilo igrač se odmah udaljava sa mjesta pogotka.
 
 Zabranjeno je govoriti nekome da je pogođen. Puca se dok igrač neda do znanja da je pogođen.
 Pogotci u bilo koji dio tijela, opreme ili replike se smatraju kao pogodak i svaki sudionik ih je obavezan priznati! Igrač nije pogođen dok sam ne prizna pogodak ili ga moderator proglasi pogođenim. Ukoliko moderator nekoga proglasi pogođenim, najstrože je zabranjeno u tom trenutku raspravljati o valjanosti njegove odluke. Tek nakon završetka misije, dijela scenarija ili pak cijelog susreta igrač koji je bio proglašen pogođenim ima pravo uputiti prigovor moderatoru i razjasniti situaciju!

Pogođeni igrač smatra se "mrtvim" sve dok na sebi ima vidljiv reflektirajući prsluk. Igrač je dužan nakon"liječenja2 prsluk spremiti i tek nakon toga može ponovo igrati, svaka druga radnja smatra se prekršajem.
 
 PROCEDURA POGOĐENOG IGRAČA
 ♦ Glasno i jasno dati drugima do znanja da ste pogođeni (glasno viknuti “pogodak!“, „pogođen“ ili slično)
 
 ♦ Jasno istaknuti REFLEKTIRAJUĆI PRSLUK ili maramu (dimenzija minimalno 30 x 30 cm – OBAVEZNO  crvene boje) na glavi ili tijelu, vidljivo iz svih smjerova.
 
 ♦ Repliku staviti u NE PRIJETEĆI položaj (na rame, uz tijelo, podići u zrak…)
 
 ♦ Udaljiti se prema predviđenom i označenom mjestu, ili postupiti na način određen scenarijem.
 
 ♦ Zabranjena je svaka komunikacija sa „živim“ igračima, tj. igračima koji još nisu pogođeni, kao i zadržavanje pogleda u smjeru živih igrača što bi za posljedicu imalo otkrivanje položaja navedenog/navedenih.
 
♦ NAJSTROŽE JE ZABRANJENO ISPUCAVANJE ZRNA (BB-A) OD TRENUTKA KADA JE POJEDINAC POGOĐEN, SVE DO TRENUTKA KADA SE POJEDINAC (OŽIVLJEN) VRAĆA U IGRU !!!

Kada je igrač van igre u nočnim uvjetima, ZABRANJENO  JE okretati lampu u smjeru protivničke strane, ako ste vi van igre i vaša je oprema van igre, dužni ste bateriju usmjeriti u pod i ne smetati njenim svjetlom drugim igračima.

 Kazna za nepoštivanje bilo koje točke ovog pravila je
 st.1. - 1. put na susretu – opomena i boravak u MASH-u (izvan igre) u trajanju 60 minuta.
st.2. - 2. put na susretu – isključenje sa susreta.
 Ako se pojedincu izreku tri isključenja u neograničenom vremenskom periodu, zbog kršenja ovog pravila pojedinac će biti kažnjen sa zabranom sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a u trajanju jedne godina (nakon čega se isključenja brišu), a klub/tim kojem pojedinac pripada može biti kažnjen sa tri mjeseca zabrane sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a.
 
čl.23. ) „Silent Kill“ – pravilo i procedura izvođenja silent-killa
 
 Silent kill se izvršava na način da se s obje ruke primi osoba za bilo koji dio tijela, osim vrata i glave, te uz konstantni kontakt razgovijetno tri puta izgovara „silent kill“ kako bi se igrača koji koristi metodu silentkilla spriječilo u masovnom „ubijanju“.
 
 Osoba koja je silent killana „mrtva“ je odmah nakon prvi puta izgovorenog „silent kill“-a te se mora prepustiti, ne smije reagirati, vikati ili upozoravati druge igrače pa ni izgovoriti „pogođen“ nego se odmah mora spustit na pod u sjedeći ili ležeći položaj i staviti kill rag na sebe.
 
 Igrač nije dužan priznati silent kill koji nije izveden po ovim pravilima.
 
 Osoba koja je silent killana mora pričekat bleed out time i tek nakon toga se uputiti prema MASH-u.
 
 Ukoliko protivnik uoči da se sprema silent kill, jedina solucija je uzmak i pucanje ili fair play BANG BANG.
 Pogledati članak VERBALNA ELIMINACIJA PROTIVNIKA
 
 Strogo je zabranjena uporaba bilo kakvih replika noževa i oružja/oruđa bile koje druge vrste, a osoba koja ga ima namjeru napraviti mora prilaziti osobi, primijećeno ili neprimijećeno, s replikom u ne prijetećem položaju.
 Osobe koje se ne pridržavaju pravila biti će kažnjene prisilnim odlaskom na MASH, a za ponovljeni prekršaj biti će udaljene sa susreta.
 
♦ PROCEDURE I POSTUPCI KOJIMA SE UREĐUJE DALJNJE PONAŠANJE IGRAČA NAKON ŠTO JE POGOĐEN BITI ĆE DEFINIRANE NAKNADNO, TJ. OVISNO O SCENARIJU SUSRETA!
 
 Kazna za nepoštivanje bilo koje točke ovog pravila je
st.1. - 1. put na susretu – opomena i boravak u MASH-u (izvan igre) u trajanju 60 minuta.
st.2. - 2. put na susretu – isključenje sa susreta.
 Ako se prekršaj ponavlja kroz nekoliko susreta pojedinac će biti kažnjen sa zabranom sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a u trajanju jedne godina (nakon čega se isključenja brišu), a klub/tim kojem pojedinac pripada može biti kažnjen sa tri mjeseca zabrane sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a.
 
 čl. 24.) Odbijeni BB-i se ne priznaju kao pogodak bez obzira na način odbijanja ako se BB odbio od stabla, zaklona, drugog igrača. Pogoci kroz grmlje/snijeg se smatraju pogotkom.

Čl.25.) FRIENDLY KILL - kada ste pogođeni od strane vašeg suigrača dužni ste priznat pogodak te postupiti prema "PROCEDURAMA POGOĐENOG IGRAČA".  Ukoliko nad vama izvršen sillent kill od strane vašeg suigrača dužni ste postupiti prema sillent kill pravilu.

Čl. 26.) ZABRANJENO JE. Pucanje na sljepo - tzv „Blind shot“, što znači djelovanje replikom po suparničkom igraču iz zaklona (prirodnog ili umjetnog) bez izlaganja vlastitog tijela prema istom tj. "bez vizualne provjere i kontakta s metom".
 Kazna za navedeno ponašanje:
st.1. - 1. put na susretu – opomena i boravak u MASH-u (izvan igre) u trajanju 60 minuta.
st.2. - 2. put na susretu – isključenje sa susreta.
 Ako se prekršaj ponavlja kroz nekoliko susreta pojedinac će biti kažnjen sa zabranom sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a u trajanju jedne godina (nakon čega se isključenja brišu), a klub/tim kojem pojedinac pripada može biti kažnjen sa tri mjeseca zabrane sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a.
 
Čl.27. ) MEDIC
 
 Scenario sa većim brojem igrača može koristiti MEDIC pravilo.
 Medic je igrač koji na početku igre uzima tu ulogu te tijekom cijele igre nosi oznaku (medic patch).Medic nosi sa sobom određen broj poveza ( broj traka određuje organizator) koje koristi za vrijeme borbe na pogođenim igačima kako bi im omogućio nastavak igre.
 
 Kada je igrač pogođen može pozvati medic-a glasnim dozivanjem "MEDIC!" ukoliko procjeni da je medic u blizini te da je u mogućnosti pomoći.
 
 Igrač se ne smije micati sa mjesta na kojem je pogođen no može biti nošen/odvučen u zaklon. (pogođeni igrač smije hodati u zaklon jedino u kontaktu s medicom ili drugim igračem) hodajući nikako trčeći.
 Medic prilazi pogođenom igraču te vezuje bijeli povez oko ruke pogođenog igrača i mora ostati u kontaktu sa njim jednu minutu ili vrijeme koje odredi organizator airsoft susreta. Medic ne može borbeno djelovati za to vrijeme! Ako medic prekine proces kako bi uzvratio vatru liječenja mora ga ponoviti u cijelosti. Ukoliko istekne vrijeme bleedouta igrač odlazi na respawn.
 
 
Za vrijeme vezivanja igrač i medic ne miču se sa mjesta cijelu minutu ili u vermenu koje odredi organizator susreta. Nakon vezivanja trakice/poveza igrač je opet u igri.
 
 Igač ne skida povez dok ne stigne u HQ/MASH dok ne završi misija ili ne završi sukob eliminacijom svih protivnika (ovisno o pravilima i odluci organizatora susreta).
 
 Medic može biti izliječen od strane najmanje dva igrača na isti način kao što i sam djeluje, s dva poveza oko ruke, uz ista pravila koja vrijede za obične igrače.
 Pravilo je podložno promjenama i modifikacijama od strane organizatora susreta
 Medic može koristit i Medic Kartice organizatori susreta medic kartice mogu prilagoditi prema svojim potrebama.
 POJAŠNJENJE:
 Pogođeni igrač nakon pogotka traži pomoć Medika, njegovo vrijeme iskrvarenja je npr. 5 minuta i ono teče od trenutka kada je pogođen pa do trenutka kada medik počinje postupati prema njemu, po dolasku medica, medic veže traku na igraču za koje vrijeme mora biti npr. jednu minutu uz njega u neprekinutom kontaktu, ako se prekine kontakt, pogođenom igrađu vrijeme iskrvarenja se ne ponavlja, medic igrač pak mora ponoviti cijelu proceduru liječenja, koja iznosi npr. jednu minutu.
 
 Nepravilno izvođenje MEDIC pravila, kao i namjerno kršenje istog može se kazniti sa;
st.1. - 1. put na susretu – opomena i boravak u MASH-u (izvan igre) u trajanju 60 minuta.
st.2. - 2. put na susretu – isključenje sa susreta.
 Ako se prekršaj ponavlja kroz nekoliko susreta pojedinac će biti kažnjen sa zabranom sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a u trajanju jedne godina (nakon čega se isključenja brišu), a klub/tim kojem pojedinac pripada može biti kažnjen sa tri mjeseca zabrane sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a.
 
 
Čl. 28.) VERBALNA ELIMINACIJA
 
Verbalna eliminacija dozvoljena je ako se nalazite na vrlo blizu igrača koji vas ne vidi i pucajući bi mu nanijeli nepotrebnu ozlijedu. U tom slučaju možete mu reći da je pogođen/van igre/mrtav ciljajući u njegaili imati repliku okrenuti u smjeru igrača. Ukoliko taj igrač nastavi igrati dozvoljeno je koristiti repliku da ga se izbaci. Verbalna eliminacija nije moguća ako nemate igrača na nišanu i na vidiku te povrh svega ona nije Silent Kill!
 
 Primjer: Igrač A nalazi se na jednom katu zgrade koji ima veliku rupu u podu te ugleda igrača B kako se kreće 2 m ispod njega. Igrač B nije svjestan igrača A i okreće mu leđa gledajući kroz prozor. Zbog svoje pozicije igrač A ima pregledan samo gornji dio tijela igrača B i svjestan je da pogodak u glavu sa te udaljenosti može imati posljedice te ga upozorava da je pogođen držeći ga na nišanu.
 
 Primjer krivog postupka: Igrač A nalazi se iza gustog grma. Igrač B to zna no ne može do njega te viče igraču A da je pogođen jer se nalazi u neposrednoj blizini. Igrač B je u krivu.
 Koristi se isključivo na malim daljinama do 5 metara uz vizualni kontakt,i po odluci igrača ( ako pucate u osobu NE GAĐAJTE U GLAVU )
 
Čl.29.) OKUPLJANJE POGOĐENIH IGRAČA
 Na malim terenima gdje je igra dinamična ( tereni 500 x 500 metra i sl. dimenzija.) je zabranjeno okupljanje pogođenih igrača
 na MIL - SIM susretima tipa Poskok, Skok, Murphy i slično gdje je baza udaljena ili igrače uhvati noć dozvoljeno je okupljanje pogođenih igrača na razdaljini većoj od 50 metara od trenutne akcije radi lakšeg povratka u bazu, da ne bi došlo do gubljenja igrača i povreda.
 
 čl. 30.) STOP –pravilo; Igrač može prekinuti igru uzvikom STOP! ili "PREKID IGRE"
 Postoji samo par opravdanih situacija kada igrač to smije napraviti, u protivnom će biti kažnjen udaljavanjem sa susreta/treninga.U slučaju da na teren uđu civili (svaka osoba koja ne sudjeluje na susretu) ili životinje, strogo je zabranjeno bilo kakvo djelovanje po njima, zastrašivanje, ili bilo koji oblik fizičkog ili psihičkog uznemiravanja, te ste dužni moderatorima/organizatorima i ostalim sudionicima susreta dati do znanja da su civili ili životinje na terenu, tj. području odvijanja susreta.
 
st. 1 - STOP : CIVILI!
 ukoliko su civili u neposrednoj blizini i postoji opasnost da budu pogođeni. Igrač koji ih je primjetio viče STOP CIVILI te ide do njih upozoriti ti ih da se igra airsoft.
 
st. 2 - STOP : POMOĆ ili OZLIJEDA
 Igrač je pao i ozlijedio se te doziva u pomoć ili je vidio suigrača kako se ozlijedio. U tom slučaju potrebno je uskočiti u pomoć suigraču te obustaviti igru.
 
st. 3 - STOP : kršenje pravila / opasnost
 Ukoliko igrač uvidi kršenje pravila koje dovodi u opasnot igrača ili druge igrače te procijeni da se radi o iznimno nedozvoljenoj situaciji može prekinuti igru uzvikom STOP.
 
 Također, ukoliko igrač tijekom igre uvidi neku opasnost poput vatre, divljači, električne opasnosti, urušavanja ili bilo kakve iznenadne te potencijalne opasnosti za susret ovlašten je da zaustavi igru.
 
ZA VRIJEME STOPA NITKO NE SMIJE DJELOVATI.
 Ukoliko igač prekine igru iz nevaljanih razloga poput "nije priznao", "otišao je na respawn al se odmah vratio", "radio je blind shot" i sl. biti će sankcioniran ovisno o težini prijestupa.
 
 Stopiranje igre je ozbiljna stvar je narušava tempo i kvalitetu susreta te troši svačije vrijeme i korištenje "stopa" mora biti zaista valjano i potrebno. Svako neopravdano korištenje biti će tretirano kao ozbiljan prijestup.
 
Čl. 31. ) IN GAME MODERATORI
 Su osobe koje su certificirane od strane HASS-a, te imaju važeću iskaznicu izdanu od strane HASS-a, mogu jedino na zahtjev organizatora sudjelovati u moderiranju susreta ( kontrola poštivanja pravila igre ), mogu upozoriti a po potrebi i isključiti igrača iz igre ako su sigurni u nepravilnost, nepravilnost odmah ili po završetku igre prijavljju organizatoru. Dužni su ako uoče prekršaj isti prijaviti organizatoru.
 In game moderator mora u trenutku djelovanja imati istaknut reflektirajući prsluk i mora se predstaviti, In game moderator može postupiti tj. pratiti igru živih igrača ako je " mrtav ". Kada je aktivni igrač po uočavanju povrede pravila u koju mora biti 100% siguran, mora prekinuti s igrom istaknuti prsluk i predstaviti se, " uzviknuti " In Game moderator " prilazi igraču koji je napravio prekršaj te utvrđuje, činjenice, ime i prezime igrača, kojem timu pripada isl. Po završetku postupanja ne može nastaviti sa igrom. Oodlazi u mASh i prijavljuje prekršaj organizatoru.
 
Čl. 32.) NAJSTROŽE JE ZABRANJENO BILO KAKVO PSOVANJE I VRIJEĐANJE PO BILO KOJOJ OSNOVI, KAO I VERBALNI ILI FIZIČKI SUKOB IZMEĐU SUDIONIKA SUSRETA!!!!!
 
st. 1. - Kaznu za navedeno ponašanje na licu mjesta izreći će moderator, a ona može biti opomena ili isključenje sa susreta.Pojedincu se naknadno može izreći zabrana sudjelovanja na susretima u organizaciji bilo kole članice HASS-a za određeni period (npr. tri, šest mjeseci ili doživotno) ovisno o težini prekršaja.Ovisno o težini prekršaja i uvjetima pod kojima se navedeni prekršaj odvijao, kazna može biti izrećena i klubu kojem taj član pripada
st. 2. - Kazna za fizičko ili psihičko uznemiravanja civila (svaka osoba koja ne sudjeluje na susretu) ili životinja, je doživotna zabrana sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a.
 
čl. 33.) Susret završava kada su sve zadaće nekog tima ispunjene te organizator proglasi kraj susreta. Kraj susreta se može se proglasiti i u nekoj nepredviđenoj situaciji koja za posljedicu može imati ozljeđivanje ili nanošenje materijalne štete pojedincu ili skupini osoba, bez obzira da li sudjeluju na susretu ili ne sudjeluju.
 
čl. 34.) Kraj susreta može proglasiti ISKLJUČIVO organizator/moderator susreta.
 
čl. 35.) U slučaju bilo kakve ozljede nekog igrača, susret se prekida, te se mora obavijestiti organizatora/moderatora. O nastavku susreta odlučuje isključivo organizator.
 
 čl. 36.) Zapovjedni lanac određen prije početka susreta od strane organizatora/moderatora mora se poštovati. Određivanje zapovjednog lanca može biti prepušteno samim sudionicima te kada se odredi, isto se mora poštovati.
 
 Kazna za nepoštivanje zapovjednog lanca je:
st.1. - 1. put na susretu – opomena i boravak u MASH-u (izvan igre) u trajanju 60 minuta.
st.2. - 2. put na susretu – isključenje sa susreta.
 Ako se prekršaj ponavlja kroz nekoliko susreta pojedinac će biti kažnjen sa zabranom sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a u trajanju od 1 do 12 mjeseci (nakon čega se isključenja brišu), a klub/tim kojem pojedinac pripada može biti kažnjen sa jednim do tri mjeseca zabrane sudjelovanja na susretima u organizaciji članica HASS-a.
 
čl. 37.) Zapovjednici imaju pravo zatražiti moderatore da isključe sa susreta osobu za koju misle da ne sluša zapovjedi ili drugačije radi protiv dobrobiti tima. Moderator može, ali i ne mora isključiti navedenu osobu.
 
čl. 38.) Strogo je zabrenjeno gađanje sudionika susreta ili bilo koga drugog izvan trajanja susreta ili s namjerom da ga se povrijedi!
 
čl. 39.) Dužni ste poštivati pravila Fair play-a!
 
čl. 40.) Svaka članica HASS-a, kao organizator susreta, ima pravo odbiti prijavu za sudjelovanje na susretu pojedincu ili klubu/timu kao kaznenu mjeru, uslijed učestalih prekršaja na susretima u organizaciji članica HASS-a ili drugih klubova/timova/slobodnjaka koji nisu članice HASS-a.
st.1. razloge odbijanja prijave za susret organizator  nije dužan obrazložiti
 
čl. 41.) Pravila su podložna promjenama za vrijeme susreta po potrebi organizatora.
 
čl. 42.) Svaka članica HASS-a dužna je provoditi susrete po pravilima navedenim ovim Pravilnikom osim u slučaju čl.32 ovog pravilnika.

 čl. 43.) Zabranjeno je bacanje bilo kakvog otpada u prirodu tijekom održavanja susreta. Ukoliko jedan sudionik uoči drugog sudionika da baca otpad na mjestu koje nije za to predviđeno, dužan je istog upozoriti te prijaviti moderator.
 
čl. 44.) Ukoliko se pojavi situacija koja nije predviđena ovim Pravilnikom, organizator susreta dužan je razriješiti nastalu situaciju sukladno zakonima RH.DISCIPLINSKA KOMISIJA
 
Čl. 45.) Disciplinska komisija sastoji se od svih članica HASS-a, iz disciplinske komisije izuzete su članice koje sudjeluju u sporu.
Čl. 46.) Disciplinska komisija zavisno o veličini prekršaja pojedinca može a ne mora kazniti i klub čiji je pojedinac član.

Čl.  47.) LASERI - Zabranjeno je korištenje svih  vrsta  lasera igračima na susretima u organizaciji članice HASS-a,  Laseri su isključivo dozvoljeni kao scenarijski dio susreta, ili na ATSC/ ANTP natjecanjima. Za korištenje lasera  od strane igrača za prvi puta kazna je boravak u MASH-u na 2 sata,  ako se prekršaj ponovi osoba će se udaljiti sa susreta.
Evidentirano

IN HOC SIGNO VINCES!

TOMCAT
Bog i Batina foruma
Mali Oposum
*****
Offline Offline

Postova: 208« Odgovor #2 : Veljača 22, 2016, 12:34:23 »

Nedozvoljene radnje za koje će prema članu/ sudioniku biti primijenjene sankcije:
čl. 48.) OPĆE PREKRŠAJNE ODREDBE:
 
 st. 1 • Kršenje pravila HASS-a ili pravila izdanih od strane organizatora susreta
 st. 2 • Ugrožavanje sigurnosti drugih igrača
 st. 3 • Rukovanje replikom suprotno odredbama o sigurnosti
 st. 4 • Testiranje replike van označenog dijela terena namijenjenog za to
 st. 5 • Višestruko ugrožavanje sigurnosti drugih igrača ili drugih osoba
 st. 6 • Korištenje replike prema civilnim osobama -
 st. 7 • Pucanje na životinje a da to nije u svrhu samoobrane
 st. 8 • Pokazivanje ili korištenje replike van terena za igru
 st. 9 • Dolazak na trening, seminar ili susret suprotno pravilu o nošenju odore
 st. 10 • Lažno zastupanje i predstavljanje kao predstavnik Saveza/kluba/tima
 st. 11 • Donošenje na trening, susret ili seminar vatrenog ili plinskog oružja i dr.
 st. 12 • Uporaba vatrenog ili plinskog oružja na aktivnostima saveza/kluba/tima
 st. 13 • Sudjelovanje na airsoft događanjima pod vidnim utjecajem alkohola ili droga
 st. 14 • Dokazano nepriznavanje pogodaka
 st. 15 • Vrijeđanje po bilo kojoj osnovi (nac, vjerska, socijalna itd. )
 st. 16 • nesavjesna briga o povjerenoj opremi
 st. 17 • namjerno uništenje ili oštećenje opreme
 st. 18 • krađa - trenutno isključenje iz Saveza uz prijavu policiji i naknadu štete
 st. 19 • vrijeđanje , klevetanje na forumu ili drugim vrstama glasila, iznošenje neistine
 st. 20 • verbalni obračun s drugim igračima
 st. 21 • pokušaj fizičkog obračuna s drugim igračima
 st. 22 • fizički obračun s drugim igračima
 st. 23 • verbalna prijetnja drugoj osobi/timu/klubu
 st. 24 • nekorištenje zaštitne opreme
 st. 25 • nepoštivanje odluke moderatora te ulaženje u rasprave i svađe s istim
 st. 26 • postupanje suprotno od zapovjedi moderatora
 st. 27 • nepoštivanje pravila medica, Mash-a i drugih posebnih pravila susreta
 st. 28 • Praćenje pogođenih igrača "mrtvih"
 st. 29 • Ne imati kod sebe zaštitnu opremu ili neki drugi dio opreme neophodan za sudjelovanje na susretu
 
 
 čl. 49.) SEMINARI, OBLJETNICE, TEČAJEVI
 • Svako neprimjereno ponašanje pred sponzorima, donatorima ili drugim važnim (VIP) osobama za savez kaznit će se sukladno odredbama ovog pravilnika.
 
 
 
 
Čl. 50.) Prekršajne sankcije
 St. 1 - upučivanje u MASH po odluci moderatora
 St. 2 - isključenje sa susreta po odluci organizatora
 St. 3 - javna opomena – objavljuje se na glasilima HASS-a
 St. 4 - zabrana sudjelovanja na događajima u organizaciji saveza ( 1- 24 mjeseca )
 St. 5 - zabrana sudjelovanja na događajima u organizaciji saveza stalna
 St. 6 - prijava prekršaja nadležnim tjelima RH
 St. 7 - ban na forumu trajni/privremeni
 
Čl. 51.) Pokretanje disciplinskog postupka
 može dogoditi na slijedeće načine:
 st. 1. - na zahtjev jedne osobe/tima/kluba protiv druge osobe/tima/kluba
 st. 2. - na zahtjev rukovodstva saveza
 
 PROCEDURA
 
 Čl. 52.)Nakon što disciplinska komisija održi raspravu, pristupa se glasovanju, a odluka je valjana kad najmanje 50%+1 član glasuju ZA ili PROTIV.
 
 Pismeno prijava mora sadržavati
 Ime susreta:
 Datum i vrijeme prekršaja:
 Tko prijavljuje prekršaj:
 Podaci o prekršitelju:
 Opis prekršaja:
 Popis svjedoka:
 Izjave svjedoka:
 Izjave umješanih u događaj:
 1. prekršitelj
 2. oštećeni
 Očitovanje kluba/tima:
 Očitovanje prekršitelja:
 
 Rješenje - u kojem će biti sadržana odluka disciplinske komisije o navedenom, sa istaknutim- datum zasjedanja komisije- datum i vrijeme prekršaja- članak i stavak prekršaja- odluka disciplinske komisije
 
 Pravni lijek - da ima pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana objave riješenja na službenom glasilu kluba - stranici
 Potpis predsjednika/ tajnika/ dopredsjednika saveza datum donošenja rješenja i pečat saveza.
 
Čl. 53.) ŽALBA
 
 Podnijeta žalba ide u razmatranje Upravnom odboru HASS-a.
 
 Upravni odbor može odlučiti o žalbi da je NEOSNOVANA ili OSNOVANA.
 
 Neosnovana žalba - se odbija i rješenje se provodi po odluci komisije. Neosnovana žalba je žalba u kojoj nisu navedene nikakve nove činjenice koje bi utjecale na raniju odluku disciplinske komisije.
 
 Osnovana žalba - saziva se skupština kluba, pristupa se raspravi, pristupa se glasanju
 valjano glasanje je najmanje 50% + 1 član od prisutnih ZA ili PROTIV

prijava se predaje na pm bilo kojem administratoru ili moderatoru foruma isključivo u gore navedenoj formi
Evidentirano

IN HOC SIGNO VINCES!

 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP ASK Oposum | Powered by SMF 1.1.13. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!